Ben med kläder

Ibland är det så att man inte ska kolla fakta rörande en bra historia – risken finns att den spricker. Det är ett uttryck som kommer från journalistikens värld, men som också kan appliceras på ben till möbler. Det är nämligen allmänt känt att under den viktorianska eran in England så var folk så pryda att de klädde ben på stolar, pianon och andra möbler med kjolar eller byxor. En mycket bra historia, och något som definitivt har med möbelben att göra. Det är lätt att skratta åt – om de nu tyckte det var så fräckt med ben, varför dra uppmärksamhet till dem genom att sätta på dem kläder? Ingen normal människa skulle väl komma på tanken att se stolsben som samma sak som människoben.

Och det är där hela historien faller samman. Man satte inte kläder på möbelben under den viktorianska eran. I alla fall finns det inga bevis för att så skedde, och med tanke på att vi har fotografier från viktorianska hem (utan klädda möbelben) så borde det inte vara så svårt att hitta bildbevis. Något som alltså inte har skett. Men hur har då historien uppstått? Den har ju cirkulerat länge, länge, i många decennier.

Svaret kan vara boken ”Diary in America” från 1839. Den engelska författaren Frederick Marryat skriver där bland annat om ett besök hos en dam vid Niagarafallen, och han noterar att damen i fråga blir chockad om någon nämner ordet ”ben”. Och att hon har försett benen på sitt piano med kjolar. Författaren ifråga, viktoriansk engelsman, finner det hela obegripligt.